Nutanix

Nutanix AOS 5.5 ile Gelen Yenilikler

Nutanix Enterprise Cloud Platform

Nutanix hyperconverged infrastructures (HCI) pazarında açık ara lider olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu durumun nedenlerinden biri, kurumsal uygulamaların ihtiyaç duyduğu depolama ve veri özellikleri ve veri işlevlerine göre çözümler üretebilmesidir. Pazar lideri Nutanix geçtiğimiz günlerde yeni bir versiyon olan AOS 5.5 i yayınladı.

AOS 5.5’in 50 yeni özellik ve donanıma sahip bir versiyondur.Bunların hepsini tek tek açıklamaktansa en sansasyonel 7 özelliği sizlerle paylaşıcam.


Achieve low RPO times with Near Sync Replication

Bildiğiniz gibi Nutanix’te 2 çeşit replikasyon bulunmakta senkron ve asenkron.Senkron replikasyon bu türler arasında herkesin felaket kurtarma yada iş sürekliliği ( DR / BC ) en çok tercih edilen olsa da bu tercih için belirli teknik ve mali yükler getirmekte. AOS 5.5 ile birlikte asenkron ve senkron arasındaki boşluğu kapatan yeni bir çözüm ortaya çıkıyor. Near Sync Replication Uygulamaların mesafesi ve gecikmesi gereksinimleri olmadan 1 dakikalık RPO zamanları elde etmek  artık mümkündür.

Protecting Data with Software Based Data at Rest Encryption

Her geçen gün yeni bir güvenlik ihlali ve yaşanan veri kaybı haberlerini duyuyoruz.Bu noktada veri korumada en önemli unsurlardan birisi şüphesiz şifrelemedir. Nutanix şu ana kadar endüstri standardı olarak kendi kendini şifreleyen sürücüler (SED) kullanarak donanım tabanlı veri şifreleme sistemi kullanımını destekliyordu. SED sistemi veri güvenliği için mükemmel bir çözüm olsa da bazı zorluklara yol açtığını da kabul etmek gerekiyor ( Pahalıdır ve cluster’dan bağımsız cluster olarak kullanılmalıdır )

Acropolis ise Data Encryption (ADE) herhangi bir ekstra donanım’a gerek duymadan yazılım bazlı FIPS 140-2 standardında şifreleme imkanı sunmaktadır.

Additional Security from Network Micro-segmentation

Nutanix güvenlik konusu gelişimini sürdüren ve gittikçe derinleşen bir güvenlik argesi yapmakta, defense-in-depth; saldiri yüzeyini azaltmak ve tehlikeye atılan varlıkların erişimini kısıtlamak için tasarlanan BT güvenliğinin temel taşlarından biridir.
Daha küçük alanlar yaratmak ve yönetmek (VM to VM) veya güvenlik alanlarını oluşturmak ve yönetmek, granular VM or application level network security sebep olmuştur.

Mikro segmentation özelliği ile Nutanix yalnızca çok geniş bir ağ iletişim politikası (granular network communication policy) ile politika ve uygulama (policy and enforcement) yapılmasına izin vermekle kalmıyor, politika tanımını ve yönetimini de büyük ölçüde basitleştiren kategori kavramını da size sunuyor.Ağ politikaları yalnızca IP adresi gibi uç nokta tanımlıyıcılarını kullanmayla sınırlı değildir. Politika yazarlarının, yalnızca policy containers ( production, dev/test, DMZ vs ) tanımlamaları ve bu container’lar arasında izin verilen veya reddedilen iletişim kurallarını koymaları yeterlidir. VM’ler bu kategorilere kolayca eklenir ve çıkarılır ve ayrıca otomatik olarak doğru politikayıda bir üst seviyeden alabilir. Politika oluşturma görevini daha da basitleştirmek için doğru görselleştirme (comprehensive visualization) sağlanmaktadır. Böylece “doğru” iletişiminin nasıl olacağı bilinmediği uygulamaların bile doğru kurallara atılması bu bileşenle sağlanır. Mikro segmentasyon, tüm müşterilerin bu özelliği denediği ve geri bildirim sağlayabileceği bir teknoloji ön izlemesi olarak AOS 5.5’te kullanıma hazırdır.


Expanding Customer Choice with Microsoft Hyper-V 2016

Nutanix’in benzersiz bir başka özelliği, donanım ve sanallaştırma platformlarına olan geniş desteği. Hyper-V kullanan birçok müşteri var ve Server 2016 ile birlikte gelen bazı geliştirmelerden yararlanmak istiyorlar. AOS 5.5 ile birlikte Hyper-V 2016 tam olarak destekliyor ve Nutanix’t te popüler olan tek tıklamayla upgrate işlemini daha da kolaylaştırıldı. Artık Hyper-V müşterileri Prism management interface ten kopmadan update edebilirler.

Prism Central Enhancements for Dynamic Alerting and Management

Artık herkesin bildiği gibi Prism, Nutanix’in ara yüzüdür ve Nutanix’in IT işlemlerini basitleştiren operasyonların temeli olarak görülebilir. Nutanix altyapıyı basit ve görünmez hale getirse de, desteklediği uygulamalar karmaşık olabilir. Karmaşık uygulamaları yönetirken ve sorun giderirken derin operasyonel bilgilere sahip olmak önemdir. Prism’in sunduğu faydalardan biride aslında budur. AOS 5.5 ile bu uygulamaların sürekli çalışmasını sağlamak için Prism’a birçok ilave fonksiyon eklendi. En büyük ilaveler şunlar: Dynamic alerting, VM right-sizing, and scheduled reporting.

Dynamic alerting, yükü üzerine alır ve alert monitoring’in yapacagı işleri tahmin eder. Performance indicator’un (KPI) anormal davranislarina bakar. Buda bu operatörun artık high utilization watermarks veya less granular event thresholds larda sınırlamasının önüne geçer.
Uyarılar ve alarmlar, sistem “ normal operations ” dan saptığında oluşur. Sanal makina doğru bir şekilde ölçeklendirilmesiyle,  sanal makinanın kaynak dağılımı Nutanix ortamının optimum kullanımı ile sonuçlanır. Oluşturulan, boşta bekleyen/zombi ve hatta kaynakları çok tüketen sanal makine’lerin gereğinin üstünde ve altında resource tanımlandığına ilişkin ayrıntılı bilgi elde edilebilinmektedir.
Son olarak Scheduled reporting ile başka ekipten veya başka kişiler gelen utilization rapor isteklerini vm/uygulama sahiplerine paylaşmayı daha da kolaylaştırarak hepsini birbirine bağlayan bir raporlama biçimi getirildi. Prisim üzerinden bu raporları otomatik olarak e-posta ile teslim edilmesi planlanan PDF sürümleri oluşturula bilir.

A New IO Subsystem Delivers Increased Performance

Nutanix’in uzun süredir müşterisiyseniz, yeni gelen sürümlerle yaşanan performans geliştirmeleri sizin için sürpriz olmayacaktır. Her versiyonda olduğu gibi bu versiyon’dada performans anlamında gelişmeler var.Bu kez, mevcut storage performansı için normal değişiklikler yapmanın yanı sıra, yeni storage teknolojileri için geliştirmeler var hem de yeni sürüme yükseltme yoluyla ilgili ilave performans sunan yeni bir yazılım geliştirmesiyle birlikte.

Bu geşimeye AHV Turbo adı veriyor. AOS 5.5 ile remote direct memory access (RDMA) özelliği sağlanmaya başlandı. RDMA, bir sunucunun belleğinden uzaktaki sunucudaki CPU veya işletim sistemine katılımı olmaksızın doğrudan uzak sunucudaki belleğe erişimidir. Bu özellik, minimum gecikmeli ağ yapısı ve yüksek bir verim sağlar. Nutanix CVM’ler arasındaki veri kopyalama işlemleri de bu teknolojiden yararlanır. Sonuç olarak, yazma IO’larında % 30 daha az gecikme yaşanacaktır. Çok düşük gecikme ile hizmet verebilen yeni nesil NVME sürücüleri ve RDMA tabanlı iletişim destekleyen ağ çözümlerini yazılım katmanında en iyi şekilde kullanabilmek sadece yeni donanımları desteklemek ile değil aynı zamanda yazılım katmanınında bu donanımlardan tedarik edilen artırılmış performansı en iyi şekilde kullanmak ile olabilir. AHV Turbo tamamen yeni bir IO altyapısı. AHV tamamen bizim kontrolümüzde olduğu için, tam donanımlı “Nutanix software stack”‘i yeni cihazları desteklemek için optimize edilebilir ve en zor kurumsal uygulamalar için en iyi sanal makina performansını sağlayabiliriz. AHV Turbo hakkında bir çok yararı Nutanix alt yapınıza entegre ettikten sonra görebilirsiniz.Daha fazla bilgi için sürüm notlarını incelemek gerekir.


Enhanced Desktop Graphics with AHV vGPU Support

Nutanix’i konuşurken sanal masaüstlerini (VDI) dışarıda bırakamayız. VDI, ortamında performan ve lisanssız AHV sanallaştırma çözümünden yararlanmanın maddi faydalarını gören Nutanix müşterileri için çok popüler bir iş yükü olmaya devam ediyor. AHV, 2015’ten beri Citrix Ready sertifikasına sahip ve Citrix VDI için en iyi HCI çözümüdür. Şimdi bu çözümü, NVIDIA GPU kartlarına dayanan vGPU desteğiyle geliştiriyor. VGPU’ya sahip masaüstü bilgisayarlar, Windows 10 power user veya graphical intense applications , CAD veya fotoğraf düzenleme gibi grafik yoğun uygulamalar için gereken ek gücü elde eder.

Daha fazlası için AOS 5.5’i indirip denemeniz gerekicek. Dile getirmeyi unuttuğum aslonda çok konu vardır. İlgili belgelere ve sürüm notlarını için http://my.nutanix.com yararlanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Kerem Şuğle

Solution Architect

Leave a Comment